Kolejny przepis na pyszne i sycące ciasteczka – idealny dodatek do szkolnej śniadaniówki 🙂
Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki: http://
Moje proporcje są jednak ciut inne:
- 150 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 75 g płatków owsianych
- 125 g masła
- 50 g ciemnego brązowego cukru
- 40 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukry waniliowego
- 75 g suszonej żurawiny
- 50 g orzechów włoskich, z grubsza posiekanych
- 100 g posiekanej mlecznej czekolady
- 50 g posiekanej białej czekolady
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek, sól, płatki i cukier waniliowy. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem brązowym i cukrem pudrem. Dodać jajko i zmiksować. Połączyć zawartość obu naczyń i zmiksować. Dodać żurawinę, orzechy i czekoladę. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczyć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać i przełożyć na kratkę do studzenia.
Smacznego 🙂