Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą

Kolejny przepis na pyszne i sycące ciasteczka – idealny dodatek do szkolnej śniadaniówki 🙂

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki: http://www.mojewypieki.com/post/cranberry-and-white-chocolate-cookies

Moje proporcje są jednak ciut inne:

  • 150 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 75 g płatków owsianych
  • 125 g masła
  • 50 g ciemnego brązowego cukru
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukry waniliowego
  • 75 g suszonej żurawiny
  • 50 g orzechów włoskich, z grubsza posiekanych
  • 100 g posiekanej mlecznej czekolady
  • 50 g posiekanej białej czekolady

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek, sól, płatki i cukier waniliowy. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem brązowym i cukrem pudrem. Dodać jajko i zmiksować. Połączyć zawartość obu naczyń i zmiksować. Dodać żurawinę, orzechy i czekoladę. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczyć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać i przełożyć na kratkę do studzenia.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *