Po feriach wracamy z nową energią do pieczenia 🙂 Na deser po dzisiejszym obiedzie i na lepszy powrót do szkoły upiekłam muffiny czekoladowe.
Podstawą był ten przepis: https://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-potrojnie-czekoladowe – jak zawsze wprowadziłam drobne modyfikacje 😉
Składniki:
- 220 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 150 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g posiekanej mlecznej czekolady
- 100 g posiekanej białej czekolady
- 2 duże jajka
- 400 g jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju
Polewa: 100 g mlecznej czekolady
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, kakao, cukier, proszek i sodę. W drugiej misce mieszamy olej, roztrzepane jajka i jogurt. Łączymy zawartość obu misek. Mieszamy tylko do połączenia składników. Dodajemy czekolady i wymieszać. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.
Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę stawiamy na garnuszku z gotująca wodą). Posmarować każdego muffina obficie polewą. Można udekorować wedle uznania.
Smacznego 🙂