Jeśli – tak jak moja Maleńka – uwielbiacie wszystko co czekoladowe – to jest przepis właśnie dla Was 🙂 Jest to chyba najprostszy i najszybszy przepis na ciasto czekoladowe.
Przepis ten był zamieszczony w podręczniku do 1 lub 2 klasy szkoły podstawowej – a pochodzi z książki „Słodki rok Kuby i Buby” autorstwa Grzegorza Kasdepke i Gabrieli Niedzielskiej.
Składniki:
- 2 tabliczki czekolady ( u mnie 1 mleczna i 1 gorzka)
- 100 g masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki mąki (dość czubate)
- 4 jajka
- szczypta soli.
Czekoladę rozpuścić na parze razem z masłem. Dodać mąkę i cukier. Dokładnie wymieszać i delikatnie wystudzić. Dodać żółtka. Białka ubić z solą na sztywną pianę i wymieszać z ciastem.
Foremkę (u mnie 20 cm x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto (będzie płaska cienka warstwa). Piec 30 minut w temperaturze 150 stopni.
Smacznego 🙂