Dużo ciasteczek ostatnio u nas 🙂 Bardzo lubimy je piec, zabierać do szkoły i pracy, zajadać do kawy. Dziś proponujemy pyszne czekoladowe ciasteczka – pełne czekolady, orzechów i żurawiny. Szybkie do wykonania i bardzo pożywne.
Przepis pochodzi z książki „Cukiernia Lidla. Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego”. W stosunku do oryginału zdecydowanie zmniejszyłam ilość cukru.
Składniki:
- 140 g masła (miękkiego)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 140 g cukru trzcinowego
- 170 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 30 g kakao
- 1 jajko
- 50 g orzechów włoskich (mogą być również płatki migdałowe)
- 50 g posiekanej białej czekolady
- 50 g posiekanej mlecznej czekolady
- 100 g suszonej żurawiny (u mnie pół na pół z suszonymi morelami)
- szczypta soli
Masło miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowy. Dodajemy jajko oraz mąkę wymieszaną z kakao i sodą – miksujemy. Dodajemy czekolady, żurawinę i orzechy – miksujemy. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 16 minut.
Smacznego 🙂