Czekoladowe ciasteczka z żurawiną i orzechami

Dużo ciasteczek ostatnio u nas 🙂 Bardzo lubimy je piec, zabierać do szkoły i pracy, zajadać do kawy. Dziś proponujemy pyszne czekoladowe ciasteczka – pełne czekolady, orzechów i żurawiny. Szybkie do wykonania i bardzo pożywne.

Przepis pochodzi z książki „Cukiernia Lidla. Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego”. W stosunku do oryginału zdecydowanie zmniejszyłam ilość cukru.

Składniki:

  • 140 g masła (miękkiego)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 140 g cukru trzcinowego
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 30 g kakao
  • 1 jajko
  • 50 g orzechów włoskich (mogą być również płatki migdałowe)
  • 50 g posiekanej białej czekolady
  • 50 g posiekanej mlecznej czekolady
  • 100 g suszonej żurawiny (u mnie pół na pół z suszonymi morelami)
  • szczypta soli

Masło miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowy. Dodajemy jajko oraz mąkę wymieszaną  z kakao i sodą – miksujemy. Dodajemy czekolady, żurawinę i orzechy – miksujemy. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 16 minut.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *