Do mojej kolekcji przepisów w wersji fit – dorzucam kolejny 🙂 Tym razem jest to zdrowsza wersja popularnego batonika 😉 Jest bardziej orzechowy od oryginału – ale na pewno zdrowszy.
Przepis – jak wszystkie przepisy fit – znaleziony na Instagramie: https://www.instagram.com/p/BfY925VHOi2/?taken-by=fotopani_kulinarna
Składniki:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka masła orzechowego + 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka miodu
- 50 g mąki kokosowej
- 120 g daktyli
- 50 g niesolonych orzeszków ziemnych
- 1 tabliczka czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka)
W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy, miód i 1 łyżkę masła orzechowego. Dodajemy mąkę kokosową i mieszamy. Ciasto wgniatamy w foremkę / blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie maleńka keksówka) i wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki. W tym czasie zalewamy daktyle gorącą wodą i moczymy minimum 30 minut. Odsączamy. Dodajemy 3 łyżki masła orzechowego i blendujemy na gęstą masę. Równomiernie smarujemy spód masą i kroimy na małe batoniki. Na wierzchu każdego batonika układamy orzeszki ziemne. Całość polewamy rozpuszczoną czekolada. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 🙂