Uwielbiam książki kucharskie. Lubię je oglądać, wybierać przepis, który zrobię w pierwszej kolejności 🙂 Najnowszą pozycją na mojej półce jest książka „Food Pharmacy. Przepisy” której autorkami są Lina Nertby Aurell & Mia Clase . Z jednej strony mam mnóstwo sprawdzonych przepisów na tradycyjne wypieki – z których korzystam i którymi się z Wami tutaj dzielę, z drugiej strony – szukam ciekawych pomysłów na desery w wersji fit – lub po porostu zrobione z maksymalnie prostych i zdrowych składników. Zdrowsze słodkości to dla mnie temat, który poznaję od niedawna – i który jako łasuch – z pewnością będę rozwijać 🙂
Z nowej książki pierwszym wypróbowanym przepisem są kulki szarlotkowe. Robi się je błyskawicznie – całość zajęła mi około 10 minut. Rzeczywiście smakują ja mini szarlotki 🙂 Moją porcję już odłożyłam na jutro do kina.
Składniki:
- 1 jabłko
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 100 ml płatków migdałowych (w oryginale migdałów wcześniej namoczonych)
- 1 łyżeczka cukry waniliowego (w oryginale wanilii w proszku)
- 5 daktyli (u mnie suszonych i wcześniej namoczonych, w oryginale świeżych)
- 150 ml płatków owsianych
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Jabłko myjemy i razem ze skórka kroimy na kawałki – usuwając jedynie gniazda nasienne. Wrzucamy do blendera – razem z cynamonem, płatkami migdałowymi, cukrem waniliowym i odsączonymi daktylami. Blendujemy na gęstą masę. Wsypujemy płatki owsiane i mieszamy łyżką. Z masy lepimy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.
Smacznego 🙂