Lubicie połączenie kajmaku z czekoladą? Ja uwielbiam! Najczęściej robię tartę – która ma na wierzchu warstwę kajmaku i warstwę czekolady (z pewnością pojawi się tu na blogu). Wczoraj szukałam przepisu na szybkie ciasteczka – i jak tylko zobaczyłam tę propozycję https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasteczka-z-dulce-de-leche-i-czekolada – wiedziałam, że wyjdzie pysznie! Zmieniłam rodzaj i ilość cukru – tak by ciasteczka były mniej słodkie – wyszły IDEALNE! Ponieważ puszka kajmaku jest całkiem spora – myślę, że jeszcze w tym tygodniu upiekę je przynajmniej dwa razy 🙂
Składniki:
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej
- 100 g kajmaku
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 170 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g posiekanej czekolady deserowej
Miksujemy masło z kajmakiem, cukrem i cukrem waniliowym. Wsypujemy mąkę i miksujemy. Dodajemy posiekaną czekoladę i miksujemy. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 13 minut.
Smacznego 🙂