Lubicie gofry? My bardzo je lubimy 🙂 Robimy je całkiem często – na śniadanie, na deser, na podwieczorek lub do szkoły. Gofry z poniższego przepisu wyjdą nawet jeśli macie gofrownice o małej mocy (<1000 W) – sprawdziliśmy to wielokrotnie 🙂 Przepis znalazłam dawno temu tu: https://www.mojewypieki.com/przepis/gofry—lekkie-i-chrupiace
Składniki:
- 2 szklanki mąki (u mnie pół na pół pszenna i pełnoziarnista)
- 2 szklanki mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/ 3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka (osobno białka i żółtka)
W jednej misce ubijamy białka na sztywno. W drugiej misce miksujemy pozostałe składniki. Delikatnie dodajemy piane z białek do drugiej miski i mieszamy. Nakładamy nieduże porcje na rozgrzaną gofrownicę. Pieczemy aż gofry będą rumiane (u mnie około 6 – 7 minut). Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂