Tarta z masłem orzechowym i czekoladą

dnia

Jeszcze przed Świętami moja Maleńka powiedziała, że ma wielką ochotę na tartę z masłem orzechowym. Jak tylko ostatnie kawałki mazurków zostały zjedzone – zabrałam się za zamówiona tartę. Robię ją bardzo podobnie jak mazurka kajmakowego – tylko zamiast kajmaku daję krem z masła orzechowego.

Pomysł na krem i dekorację zaczerpnęłam stąd: https://www.mojewypieki.com/przepis/tarta-orzechowa-na-krakersach

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 125 g masła
  • 200 g gęstej śmietany (u mnie 36%)
  • 1 żółtko
  • 1 tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka posiekanej mlecznej czekolady
  • 180 g serka kanapkowego (u mnie Wieluń „Mój ulubiony”)
  • 100 g cukru pudru
  • 75 g masła orzechowego
  • precelki do dekoracji

Z mąki, masła, żółtka i 1 łyżki śmietany zagniatamy ciasto. Wałkujemy i przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

W misce miksujemy serek z cukrem pudrem i masłem orzechowym na gładki krem.

W garnuszku podgrzewamy dość mocno resztę śmietany. Wsypujemy posiekana czekoladę i odstawiamy na 2 – 3 minuty. Po tym czasie mieszamy na gładki gęsty krem czekoladowy.

Na upieczony spód nakładamy warstwę kremu orzechowego. Na krem orzechowy nakładamy warstwę kremu czekoladowego.  Dekorujemy precelkami i wstawiamy do lodówki, żeby masa stężała.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *