Czasami zostają mi 2 – 3 banany – które zaczynają już brązowieć (bo długo już leżą). Wtedy najprostszym sposobem na ich wykorzystanie są muffiny. Dzięki połączeniu bananów i czekolady – będą one pyszne i sycące.
Składniki (na 6 muffinów):
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- 125 g mąki
- 50 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 tabliczka posiekanej czekolady deserowej
W jednej misce mieszamy rozgniecione banany z olejem i jajkiem. W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, sodę i proszek. Łączymy zawartość obu misek. Nakładamy do foremki wyłożonej papilotkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
Smacznego 🙂