Drugą cześć majówki spędzam w Warszawie – w doskonałym towarzystwie 🙂 Na przyjazd koleżanki upiekłam pyszną i lekką tartę z malinami i mascarpone. Tarta jest idealna na lato – mało słodka – pyszna!
Przepis znalazłam u Ani Włodarczyk z bloga Strawberries from Poland: http://strawberriesfrompoland.pl/2011/09/04/post-scriptu/
Składniki:
- 150 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 250 g mascarpone
- 3 jajka
- 2 czubate łyżeczki cukru
- 300 g malin
Z mąki, cukru pudru, masła i żółtka zagniatamy kruche ciasto i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy i przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy „na ślepo” (przykryte papierem do pieczenia i obciążone fasolą / kulkami ceramicznymi) przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W tym czasie miksujemy mascarpone z jajkami i cukrem. Na podpieczonym spodzie układamy maliny i zalewamy masą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Smacznego 🙂