Dzisiaj podczas zakupów wypatrzyłam duże opakowanie borówek w promocyjnej cenie – nie mogłam nie skorzystać 😉 W ten oto sposób zamiast zaplanowanej tarty z rabarbarem (upiekę lada dzień) upiekłam ciasto z borówkami 🙂 Szukając pomysłu na nowy wypiek trafiłam na – jak zawsze niezawodne Moje Wypieki – i gdy zobaczyłam ten przepis https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-z-twarozkiem-i-jagodami już wiedziałam co dziś upiekę – bo uwielbiam połączenie borówek i sera! Dokonałam tylko kilku drobnych zmian i ciasto było gotowe. Wyszło PRZEPYSZNE! Zdecydowanie w tym sezonie borówkowym będzie często gościć na naszym stole!
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 60 g masła
- 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka cukry
- 2 opakowania cukru waniliowego (1 + 1)
- 2 jajka + 1 żółtko
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 200 g sera do sernika (u mnie Wieluń Mój Ulubiony)
- 250 g borówek amerykańskich
Mąkę mieszamy ze zmielonymi migdałami, proszkiem i sodą. W drugiej (większej) misce miksujemy masło z 1/2 szklanki cukru i 1 opakowaniem cukru waniliowego. Dodajemy 1 jajko i miksujemy. Dodajemy drugie jajko i miksujemy. Wsypujemy suche składniki i dodajemy jogurt. Mieszamy łyżkę. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 20 cm x 20 cm).
W kolejnej misce miksujemy ser z żółtkiem, 1 łyżką cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego. Wykładamy warstwę serową na ciasto. Posypujemy borówkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut.
Smacznego 🙂