Gdy na zewnątrz jest upał – sięgam po słodkości bez pieczenia – by dodatkowo nie dogrzewać się piekarnikiem 🙂 Wczoraj wymyśliłam i od razu wykonałam szybki i prościutki torcik kakowo – kokosowy. Wyszedł pyszny! Do tego jest bardzo prosty i szybki do zrobienia 🙂
Składniki na tortownicę o średnicy 17 cm:
- 150 g ciasteczek wielozbożowych kakaowych
- 50 g masła – roztopionego
- 250 g mascarpone
- 100 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki miodu
- dowolne owoce do dekoracji (u mnie truskawki i borówki)
Ciasteczka kruszymy. Miksujemy z roztopionym masłem. Szykujemy tortownicę – dno wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy olejem kokosowym. Wsypujemy masę ciasteczkową i wciskamy w dno formy. Wstawiamy do lodówki na 15 – 30 minut. W tym czasie ucieramy mascarpone z miodem. Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki. Gdy już się ciut schłodzi – dekorujemy owocami.
Smacznego 🙂