Kakaowo – kokosowy torcik bez pieczenia

dnia

Gdy na zewnątrz jest upał – sięgam po słodkości bez pieczenia – by dodatkowo nie dogrzewać się piekarnikiem 🙂 Wczoraj wymyśliłam i od razu wykonałam szybki i prościutki torcik kakowo – kokosowy. Wyszedł pyszny! Do tego jest bardzo prosty i szybki do zrobienia 🙂

Składniki na tortownicę o średnicy 17 cm:

  • 150 g ciasteczek wielozbożowych kakaowych
  • 50 g masła – roztopionego
  • 250 g mascarpone
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki miodu
  • dowolne owoce do dekoracji (u mnie truskawki i borówki)

Ciasteczka kruszymy. Miksujemy z roztopionym masłem. Szykujemy tortownicę – dno wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy olejem kokosowym. Wsypujemy masę ciasteczkową i wciskamy w dno formy. Wstawiamy do lodówki na 15 – 30 minut. W tym czasie ucieramy mascarpone z miodem. Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki. Gdy już się ciut schłodzi – dekorujemy owocami.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *