Coraz częściej testuję różne przepisy na fit wypieki – poznaję nowe produkty – takie jak mąka kokosowa, mąka ryżowa, mąka kukurydziana. Jeśli jeszcze nie znam dobrze danego składnika – sięgam po gotowy przepis – tak było i tym razem. Szukając przepisu na fit ciasto truskawkami – sięgnęłam po przepis Kingi Paruzel http://kingaparuzel.pl/blog/2016/07/fit-ciasto-z-maki-kokoswej/ Ciasto wyszło bardzo delikatne w smaku, biszkoptowe, leciutkie. Dzieci uznały, że smak jest za delikatny, ale mi dla odmiany bardzo smakowało 😉
Składniki (na tortownicę o średnicy 17 cm):
- 4 jajka
- 1/3 szklanki mąki kokosowej
- 1/5 szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- truskawki (około 200 – 300 g)
- płatki migdałowe i wiórki kokosowe do dekoracji
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy delikatnie olejem kokosowym. Jajka miksujemy z miodem – długo i dokładnie – około 10 minut. Dodajemy olej i dalej miksujemy. Wsypujemy mąkę razem z proszkiem i mieszamy składniki łyżką. Przekładamy do tortownicy. Na wierzchu układamy połowę truskawek (moje utonęły w cieście). Posypujemy płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30 minut. Dekorujemy pozostałymi truskawkami i [posypujemy odrobiną wiórków kokosowych.
Smacznego 🙂