Brownie z bananów z piernikową nutą

Dla odmiany od królujących wszędzie (u nas też!) wypieków z truskawkami – ja wczoraj postanowiłam upiec brownie. A ponieważ akurat w domu były już mocno dojrzałe banany – postanowiłam z nich zrobić bazę. W efekcie powstało brownie bez dodatku mąki (czyli bezglutenowe), bez laktozy, ale za to bardzo czekoladowe i tak pyszne – że nie mogę się mu oprzeć i co chwila podjadam 😉

Składniki – u mnie na foremkę 10 cm x 20 cm:

  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka (osobno żółtka i osobno białka)
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 1/2 tabliczki czekolady (u mnie gorzka + deserowa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • dowolne orzechy do dekoracji

Rozpuszczamy na parze 1 tabliczkę czekolady (u mnie 1/2 czekolady gorzkiej + 1/2 czekolady deserowej). Banany blendujemy w misce na gładkie puree. Dodajemy mielone migdały, kakao, żółtka miód, olej kokosowy, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i rozpuszczoną czekoladę. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Lekko wystudzone dekorujemy rozpuszczoną czekoladą (1/2 tabliczki) oraz dowolnymi orzechami (u mnie płatki migdałowe + orzechy włoskie).

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *