Na liście moich ulubionych śniadań nocna owsianka zajmuje jedno z czołowych miejsc 🙂 Jest bardzo prosta i szybka do wykonania, można dodać do niej dowolne owoce. Robię ją zarówno na pierwsze śniadanie – ale też jako drugie śniadanie do pracy.
Składniki (na 1 porcję):
- 3 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 łyżka otrębów
- 1 łyżeczka nasion chia
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka masła orzechowego (opcjonalnie)
- dowolne owoce
Wieczorem: w miseczce mieszamy płatki, otręby, nasiona chia, jogurt, miód i masło orzechowe. Szczelnie przykrywany / zamykamy i odstawiamy na całą noc do lodówki (wystarczą w sumie około 3 godziny – ale ja na ogół wstawiam na całą noc).
Rano: przekładamy do miseczki i dekorujemy dowolnymi owocami.
Smacznego 🙂