Ostatnio na Facebooku znalazłam informację o konkursie na przepisy w skład których będą wchodziły Toruńskie Pierniki. Zastanawiałam się co pysznego zrobić i wymyśliłam to połączeniu pysznych polskich pierników z włoskim deserem i tak powstałam moja konkursowa propozycja – piernikowe tiramisu. Smak nas absolutnie zauroczył i zdecydowanie wchodzi na stałe na listę naszych ulubionych!
Składniki na 4 – 5 porcji:
- 144 g (1 opakowanie) Serduszek Toruńskich (lukrowanych)
- około 500 ml mocnej kawy
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki amaretto
- 125 g mascarpone
- 50 g cukru pudru
- 1/2 małej filiżanki mocnej kawy z kawiarki lub rozpuszczalnej (ważne – musi być bez fusów)
- 125 ml śmietany do ubijania (30% lub 36%)
- gorzkie kakao do posypania
Zaparzamy około 500 ml mocnej kawy z przyprawą do piernika. Dodajemy do niej amaretto. W jednej misce ucieramy mascarpone z cukrem pudrem i 1/2 małej filiżanki kawy. W drugiej misce ubijamy śmietanę na sztywno. Łączymy zawartość obu misek i miksujemy na gładki krem. Pierniki nasączamy w kawie z przyprawą do piernika i amaretto (kładąc je na łyżce cedzakowej i zanurzając do połowy wysokości) i układamy ciasno w szklankach / pucharkach lub jednym większym naczyniu . Gdy mamy całą warstwę pierników – nakładamy połowę kremu i wyrównujemy. Posypujemy dokładnie kakao. W taki sam sposób układamy drugi raz takie same warstwy: nasączone pierniki, na to krem i całość posypana kakao. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin – najlepiej na całą noc.
Smacznego 🙂