Najprostsze ciasto ucierane z owocami

dnia

W moim domu praktycznie nie piekło się ciast. Nie było zatem rodzinnych przepisów na słodkie wypieki. Dopiero gdy miałam naście lat – zaczęłam sama piec. Przepisem numer 2 z mojego nastoletniego przepisu jest właśnie najprostsze ciasto ucierane z owocami (numerem 1 jest murzynek „Ambasador” – kiedyś pewnie też tu trafi 🙂 ).

Składniki (na tortownicę o średnicy 17 cm):

  • 200 g mąki
  • 50 g cukru
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła – rozpuszczonego
  • 3 jajka
  • 3 – 4 nieduże jabłka
  • cukier puder do posypania przed podaniem

Jabłka obieramy i kroimy – oprócz jednego – w kostkę. Ostatnie jabłko kroimy na ćwiartki, a potem na cienkie plasterki. W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek, rozpuszczone masło, jajka i jabłka pokrojone w kostkę. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Przekładamy ciasto do tortownicy. Dekorujemy jabłkiem pokrojonym w plasterki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *