Z robienia sernika na zimno z piernikową nuta zostało mi jeszcze 50 g Katarzynek. Postanowiłam wykorzystać je i przygotować kolejna propozycje wypieku z użyciem Toruńskich Pierników 🙂 Tym razem postawiłam na sprawdzone ciasto czekoladowe – jednak zamiast mąki użyłam zmielonych Katarzynek i dodatkowo dodałam przyprawę do piernika. To pyszna i prosta propozycja – w sam raz do niedzielnej kawy 🙂
Składniki na foremkę 20 cm x 20 cm:
- 50 g Katarzynek
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
- 4 jajka
- szczypta soli
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- opcjonalnie: Serduszka Toruńskie Lukrowane – 9 sztuk – do dekoracji
Katarzynki wrzucamy do blendera i mielimy na drobny piasek. Czekoladę rozpuszczamy na parze razem z masłem. Dodajemy zmielone Katarzynki, cukier i przyprawę do piernika. Dokładnie mieszamy i delikatnie studzimy. Dodajemy żółtka i posiekane orzechy włoskie. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i mieszamy z ciastem.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy ciasto (będzie płaska cienka warstwa). Możemy udekorować Serduszkami Toruńskimi. Pieczemy 40 minut w temperaturze 150 stopni.
Smacznego 🙂