Brownie z buraka

dnia

Kolejne do kolekcji – bezglutenowych brownie bez dodatku mąki. Ciut mniej gliniaste niż brownie z batata, a jednocześnie bardziej wilgotne od brownie z marchewki 🙂 I kolejne które zdecydowanie wchodzi na stałe do naszego repertuaru 🙂

Składniki na tortownicę o średnicy 17 cm:

  • 300 g gotowanych buraków
  • 100 g daktyli suszonych
  • 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego + odrobina do posmarowania boków tortownicy
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów
  • 2 łyżki miodu
  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g gorzkiej czekolady (u mnie 100 g gorzkiej + 50 g deserowej)
  • 50 g orzechów włoskich – posiekanych
  • opcjonalnie: 1 granat + płatki migdałowe do dekoracji

Daktyle namaczamy we wrzątku (również około 15 minut). Buraki kroimy na grube plastry i wrzucamy do miski. Dodajemy odsączone daktyle i razem blendujemy. Tabliczkę (100 g) czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do zblendowanej masy dodajemy żółtka, olej, kakao, mielone migdały, miód, proszek do pieczenia i rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy. Dodajemy posiekane orzechy włoskie – mieszamy łyżka, a na koniec dodajemy pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem kokosowym. Przekładamy ciasto do tortownicy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Połowę tabliczki (50 g) czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy wierzch upieczonego (i lekko przestudzonego) ciasta. Dowolnie dekorujemy – u mnie pestki granata i płatki migdałowe.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *