Ciasto dyniowe z czekoladą

dnia

Jak już wiecie mam w tym roku sporo puree z dyni i zamierzam je dobrze wykorzystać 😉 Dziś umówiliśmy się z przyjaciółmi na wspólne ognisko i spacer po lesie. Na [przekąskę i na deser przygotowałam ciasto dyniowe z przepisu Marty Dymek z bloga Jadłonomia (http://www.jadlonomia.com/przepisy/ciasto-dyniowe-z-zurawina-i-czekolada/). Przepis spodobał mi się ze względu na prostotę i szybkość wykonania, w zasadzie moje zmiany były minimalne. Przyznam że ciut się bałam dodatku octu – który w surowym cieście był mocno wyczuwalny – ale zaufałam i – wyszło świetnie!

Składniki na keksówkę o długości 24 cm:

 

Suche składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Mokre składniki:

  • 1 szklanka purée z dyni
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1/3 szklanki mleczka kokosowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego

Dodatkowo:

  • 50 g czekolady deserowej
  • garść suszonej żurawiny
  • garść płatków migdałowych

W jednej misce mieszamy suche  składniki. W drugiej misce blendujemy mokre składniki na gładką masę. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać łyżką, Dodać czekoladę, żurawinę, płatki migdałowe i wymieszać. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *