Dziś świętujemy Światowy Dzień Owsianki 🙂 Jak dla mnie to święto mogłoby być kilka razy w tygodniu 😉 Z tej okazji zapraszam na pieczona owsiankę dyniowo – piernikową z jabłkiem – pięknie pachnie, wspaniale rozgrzewa i świetnie smakuje!
Składniki na 1 porcję:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1/2 łyżki nasion chia
- 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki puree z dyni
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 jabłko
- płatki migdałowe do dekoracji
W miseczce mieszamy płatki, chia, jogurt, miód, puree i przyprawę. Dodajemy 3.4 jabłka pokrojone w kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem kokosowym. Dekorujemy pozostałą 1/4 jabłka i posypujemy płatkami migdałowymi i ewentualnie jeszcze odrobiną przyprawy piernikowej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Smacznego 🙂