Dyniowo – piernikowa owsianka z jabłkami

dnia

Dziś świętujemy Światowy Dzień Owsianki 🙂 Jak dla mnie to święto mogłoby być kilka razy w tygodniu 😉 Z tej okazji zapraszam na pieczona owsiankę dyniowo – piernikową z jabłkiem – pięknie pachnie, wspaniale rozgrzewa i świetnie smakuje!

Składniki na 1 porcję:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 łyżki nasion chia
  • 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 jabłko
  • płatki migdałowe do dekoracji

W miseczce mieszamy płatki, chia, jogurt, miód, puree i przyprawę. Dodajemy 3.4 jabłka pokrojone w kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem kokosowym. Dekorujemy pozostałą 1/4 jabłka i posypujemy płatkami migdałowymi i ewentualnie jeszcze odrobiną przyprawy piernikowej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *