Ciasteczka z masła orzechowego z czekoladą

dnia

Miałam wielka ochotę na ciasteczka, ale akurat w domu miałam mało masła. Szukając pomysłu na ciasteczka bez tego składnika sięgnęłam po książkę Nigelli Lawson „Po prostu Nigella”. Jak zwykle w przypadku Nigelli – nie zawiodłam się 🙂 i znalazłam przepis na ciasteczka z masła orzechowego – bez dodatku mai – czyli bezglutenowe, a w przypadku użycia odpowiedniej czekolady – również bez laktozy. Ciasteczka wyszły orzechowe, niezbyt słodkie i pełne czekolady. Smakują nawet tym, którzy nie są wielbicielami masła orzechowego 🙂

Składniki na 12 sztuk:

  • 225 g masła orzechowego 100%
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady

W misce miksujemy masło orzechowe, cukier, cukier z wanilią, sodę i sól. Dodajemy jako i jeszcze raz miksujemy. Wsypujemy posiekaną czekoladę i miksujemy.  Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy kilka minut zanim przeniesiemy ciasteczka na kratkę do studzenia.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *