Miałam wielka ochotę na ciasteczka, ale akurat w domu miałam mało masła. Szukając pomysłu na ciasteczka bez tego składnika sięgnęłam po książkę Nigelli Lawson „Po prostu Nigella”. Jak zwykle w przypadku Nigelli – nie zawiodłam się 🙂 i znalazłam przepis na ciasteczka z masła orzechowego – bez dodatku mai – czyli bezglutenowe, a w przypadku użycia odpowiedniej czekolady – również bez laktozy. Ciasteczka wyszły orzechowe, niezbyt słodkie i pełne czekolady. Smakują nawet tym, którzy nie są wielbicielami masła orzechowego 🙂
Składniki na 12 sztuk:
- 225 g masła orzechowego 100%
- 100 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 jajko
- szczypta soli
- 10 g cukru z prawdziwą wanilią
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
W misce miksujemy masło orzechowe, cukier, cukier z wanilią, sodę i sól. Dodajemy jako i jeszcze raz miksujemy. Wsypujemy posiekaną czekoladę i miksujemy. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy kilka minut zanim przeniesiemy ciasteczka na kratkę do studzenia.
Smacznego 🙂