Pomarańczowo – dyniowe muffiny z powidłami śliwkowymi

Po robieniu dyniowej owsianki miałam otwarty słoik z dyniowym puree. Nie chciałam żeby się zmarnował – więc postanowiłam upiec kolejne dyniowe muffiny. Tym razem sięgnęłam po przepis z bloga Kwestia Smaku https://www.kwestiasmaku.com/przepis/muffinki-dyniowe-z-musem-sliwkowym Do muffinów użyłam domowych powideł śliwkowo – jabłkowych. Muffiny może nie są zbyt wyrośnięte – ale za to smakują fantastycznie! Z podanych ilości wyszło mi 14 sztuk – wszystkie zniknęły w 1 dzień 🙂

Składniki na 12 – 14 sztuk:

  • 250 g mąki
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek)
  • 3/4 szklanka puree z dyni
  • 1 pomarańcza (otarta skórka + wyciśnięty sok)
  • 100 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • mały słoiczek ulubionych powideł (u mnie domowe śliwkowo – jabłkowe)

W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek, sól i budyń. W drugiej misce mieszamy puree, mleko, olej, jajka, 50 ml soku z pomarańczy i skórkę otartą z pomarańczy. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy. Nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Na środek każdej porcji dajemy czubata łyżeczkę powideł i delikatnie próbujemy wmieszać je do ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *