Sernikobrownie z dynią i pomarańczą

dnia

Jakiś czas temu zobaczyłam na Instagramie pomarańczowo – brązowe sernikobrownie. Zaintrygowało mnie to połączenie i postanowiłam też je zrobić (zwłaszcza, że lubię i sernikobrownie i sernik z dynią) 🙂 Podstawową był dla mnie przepis znaleziony na Moich Wypiekach – jednak – jak zwykle – dokonałam drobnych modyfikacji

Składniki (na tortownice o średnicy 17 cm):

Masa brownie:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 jajko
  • 10 g cukry z prawdziwą wanilią
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na parze rozpuszczamy czekoladę z masłem. Gdy ciut przestygną dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.

Masa serowa:

  • 300 g twarogu (u mnie Wieluń Mój Ulubiony)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki puree z dyni
  • 10 g cukry z prawdziwą wanilią
  • 40 g cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Najpierw wykładamy warstwę brownie, a na nią warstwę sernikową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 50 minut.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *