Miałam ochotę na prosty i szybki wypiek. Przeglądając zgromadzone na półce książki – sięgnęłam po książkę Jamiego Olivera „5 składników”. Spośród zamieszczonych tam przepisów wybrałam „Ciasteczka owsiane Buddy’ego„. Zgodnie z tytułem książki – przepis ma dokładnie 5 składników, moja lista będzie jednak ciut dłuższa 😉 – zamiast mąki samorosnacej dodałam mąkę, proszek i sodę oraz dokładnie rozpisałam bakalie jakich użyłam. Upieczoną masę podzieliłam na 9 sporych ciasteczek. Gotowe ciasteczka są słodkie, lekko ciągnące, sycące i bardzo pyszne!
Składniki (na foremkę 20 cm x 20 cm – u mnie 9 sporych ciasteczek):
- 100 g masła
- 100 g płatków owsianych górskich
- 100 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g posiekanej czekolady (u mnie pół na pół mleczna i biała)
- 25 g posiekanych orzechów włoskich
- 25 g suszonej żurawiny
- 100 g miodu
W misce miksujemy razem masło, płatki, mąkę, sodę, proszek, czekoladę, orzechy i żurawinę. Gdy masa będzie już zmiksowana – dodajemy miód i ponownie miksujemy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę – starannie wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika – jeszcze ciepłe kroimy na ciasteczka.
Smacznego 🙂