Ciasteczka owsiane wyszły tak dobre – że z chęcią sięgnęłam po kolejny przepis z tej samej książki – „5 składników” Jamiego Olivera. Tym razem w oko mi wpadł przepis na kruche ciasteczka pomarańczowo – czekoladowe. To już drugi wypiek – gdzie ciasteczka mają dość nietypową dla ciasteczek formę – czyli pieczemy je w większej blaszce i po upieczeniu kroimy na porcje 🙂
Składniki (na foremkę 20 cm x 20 cm – czyli 9 sporych ciasteczek):
- 200 g mąki pszennej
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 50 g cukru trzcinowego + do posypania
- 150 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
W misce mieszamy mąkę, skórkę z pomarańczy (tak mniej więcej 3/4 ilości) i cukier. Dodajemy masło i rozcieramy palcami jak kruszonkę – aż ciasto będzie jednolitą masą. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia delikatnie wciskając ciasto. Nakłuwamy je gęsto widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut. Od razu po wyjęciu z piekarnika kroimy na porcje i posypujemy cukrem trzcinowym. Gdy ciasto już trochę przestygnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Dekorujemy ciasto czekoladą i posypujemy resztą startej skórki pomarańczowej.
Smacznego 🙂