Muffiny marchewkowe z czekoladą

Ostatnio przechodząc obok jednej z kawiarni zobaczyłam plakat ze zdjęciem ciasta marchewkowego i nabrałam wielkiej ochoty na marchewkowy wypiek. Mam już na blogu jeden przepis na marchewkowe muffiny – teraz jednak miałam ochotę zrobić je ciut inaczej. Moim zdaniem poniższa wersja to najlepsze muffiny marchewkowe jakie jadłam!

Składniki na 6 sztuk:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1  łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka lekko roztrzepane
  • 1 szklanka marchewki startej na tarce o dużych oczkach
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanej mlecznej czekolady

W misce mieszamy mąkę, cukier, sodę, proszek, sól i przyprawę. W drugim naczyniu mieszamy roztrzepane jajka z olejem. Łączymy zawartość obu misek. Ciasto jest dość gęste – i takie właśnie być powinno. Dodajemy marchew, orzechy i czekoladę. Przekładamy do foremki wyłożonej papilotkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *