Lubicie kaszkę manną? Mleczną i lekko słodką? Ja uwielbiam 🙂 Dawno jednak jej nie jadłam… Ostatnio moja Maleńka nabrała wielkiej ochoty na taki przysmak. Zrobiłam od razu podwójną porcję – i drugą część wzięłam kolejnego dnia do pracy na drugie śniadanie. Ta kaszka świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno następnego dnia.
Składniki na 2 porcje bardzo gęstej kaszki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 300 ml mleka + 150 ml
- 1 czubata łyżka cukru
- szczypta soli
- 6 łyżek kaszy manny
- dowolne owoce (u mnie maliny, mango i borówki) lub syrop malinowy
W garnuszku z grubym dnem podgrzewamy 300 ml mleka, śmietanę, cukier i sól. Osobno w szklance mieszamy 150 ml mleka z kaszą manną. Gdy mleko ze śmietaną zaczyna wrzeć wlewamy kaszę z pozostałym mlekiem i dotujemy cały czas mieszając aż zgęstnieje (trwa to dosłownie kilka minut). Podajemy z owocami lub polane syropem owocowym.
Smacznego 🙂