Robiłam ostatnio sernik z białą czekoladą na spotkanie z koleżankami. Chciałam jednak zrobić jednocześnie też dla dzieci – żeby też mieli dla siebie. Ze względu na czas i wygodę – postawiłam na mini serniczki na spodzie z ciasteczek Oreo i dla odmiany z warstwą solonego karmelu na wierzchu. Maleńkie, pyszne, szybkie w przygotowaniu – jak dla mnie idealne!
Składniki na 9 mini serniczków:
- 9 ciasteczek Oreo
- 200 g twarogu sernikowego (u mnie Wieluń Mój Ulubiony)
- 125 ml śmietany kremówki (u mnie 36%) + 60 ml
- 1 jajko
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 1 tabliczka białej czekolady
- 10 g cukru z prawdziwą wanilią
- 40 g masła
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Formę do muffinków wykładamy papilotkami (ja tym razem piekłam w foremkach silikonowych) – na dno kładziemy po 1 ciasteczku Oreo. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W misce mieszamy trzepaczką twaróg, 125 ml śmietany, jajko, budyń (proszek) i cukier z wanilią. Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy. Wylewamy na ciasteczka – aż do wysokości papilotki / foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Gdy serniczki się pieką – szykujemy karmel: na patelni rozpuszczamy cukier. Gdy już się rozpuści dodajemy 60 ml ciepłej śmietany i masło – mieszamy na maleńkim ogniu przez kilka minut, aż karmel zgęstnieje. Na koniec dodajemy sól i mieszamy.
Gotowym karmelem polewamy każdy serniczek. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego 🙂