Kolejny wypróbowany przepis na pierniczki. Tym razem sięgnęłam po przepis z 1935 roku! Przepis ten znalazłam na blogu Strawberries from Poland – http://strawberriesfrompoland.pl/2017/12/17/pierniczki-caluski/ Postanowiłam jednak zrobić wersję oryginalną przepisu (z drobnymi modyfikacjami). Pierniczki wyszły delikatnie korzenne, słodkie 🙂 Zdecydowanie przepis do powtarzania.
Składniki na 35 pierniczków:
- 300 g mąki
- 1/2 szklanki miodu
- 1 jajko + 1 do posmarowania
- 70 g cukru
- 30 g masła
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- blanszowane migdały do dekoracji
W misce miksujemy mąkę, miód, jajko, cukier, masło i przyprawy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko (około 0,5 cm) i wycinamy kółka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego pierniczka smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na wierzchu układamy połowę migdała i lekko ją wciskamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10 minut.
Smacznego 🙂