Pierniczki Całuski

dnia

Kolejny wypróbowany przepis na pierniczki. Tym razem sięgnęłam po przepis z 1935 roku! Przepis ten znalazłam na blogu Strawberries from Poland – http://strawberriesfrompoland.pl/2017/12/17/pierniczki-caluski/  Postanowiłam jednak zrobić wersję oryginalną przepisu (z drobnymi modyfikacjami). Pierniczki wyszły delikatnie korzenne, słodkie 🙂 Zdecydowanie przepis do powtarzania.

Składniki na 35 pierniczków:

  • 300 g mąki
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 jajko + 1 do posmarowania
  • 70 g cukru
  • 30 g masła
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • blanszowane migdały do dekoracji

W misce miksujemy mąkę, miód, jajko, cukier, masło i przyprawy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko (około 0,5 cm) i wycinamy kółka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego pierniczka smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na wierzchu układamy połowę migdała i lekko ją wciskamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10 minut.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *