Dziś moje dzieci miały intensywny dzień – Maleńka – dwa treningi siatkarskie, Maleńki – cały dzień zajęć komputerowych. Korzystając z tego, że mam ciut więcej czasu – przygotowałam im pyszne drożdżówki – które mogli zabrać ze sobą 🙂 Punktem wyjścia był dla mnie przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki (https://www.mojewypieki.com/przepis/drozdzowki-z-serem-i-truskawkami) – jak zwykle dokonałam drobnych modyfikacji.
Składniki na 12 drożdżówek:
- 480 g mąki + 3 łyżki
- 70 g cukru + 1 łyżka
- 25 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki mleka + 1/4 szklanki
- 3/4 łyżeczki soli
- 75 g oleju
- 2 duże jajka + 1 żółtko
- 300 g twarogu sernikowego (u mnie Wieluń Mój Ulubiony)
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1/2 szklanki cukru pudru + 1/2 szklanki
- 50 g masła
- 200 g jagód (mogą być mrożone)
- 1 łyżka gorącej wody
Drożdże rozkruszamy do niedużego garnuszka, zasypujemy 1 łyżką cukru i zalewamy 1/4 szklanki ciepłego (ale nie gorącego!) mleka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy 3 łyżki mąki i bardzo dokładnie mieszamy tak by nie było grudek. Odstawiamy w ciepłe i suche miejsce na około 20 – 30 minut.
W dużej misce mieszamy 480 g mąki, 70 g cukru, sól, 3/4 szklanki mleka, olej i 2 jajka. Dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży i mieszamy. Dłonie lekko zwilżamy olejem – żeby ciasto się nie kleiło i dokładnie wyrabiamy ciasto – aż będzie sprężyste. Formujemy kulę i przekładamy do miski wysypanej mąką. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe i suche miejsce na około 1,5 godziny.
Gdy ciasto rośnie – szykujemy masę serową: miksujemy masło z 1/2 szklanki cukru pudru. Dodajemy żółtko, cukier z wanilią i miksujemy. Na koniec dodajemy twaróg i wszystko dokładnie miksujemy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30 cm x 40 cm. Smarujemy ciasto masą serową i posypujemy obficie jagodami. Zwijamy ściśle wzdłuż dłuższego boku. Powstałą roladę kroimy ostrym nożem na około 12 kawałków (po około 3 cm). Kawałki układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 22 – 24 minut. Gdy drożdżówki lekko przestygną z 1/2 szklanki cukru pudru i 1 łyżki wody robimy lukier – którym lukrujemy porozdzielane drożdżówki.
Smacznego 🙂