Orzechowo-pomarańczowa tarta Jamiego

dnia

Jednym z prezentów gwiazdkowych jakie dostałam jest najnowsza książka Jamiego „Jamie gotuje po włosku”. Od świąt przymierzałam się do wypróbowania jednego z zamieszczonych tam przepisów. Na pierwszy ogień poszedł oczywiście jeden z deserów – orzechowo – pomarańczowa tarta z gruszkami. Wyszła słodka, mocno orzechowa i wyraźnym posmakiem pomarańczy. Zniknęła dość szybko i z pewnością zrobię ją jeszcze nie raz.

Składniki na formę o średnicy 26 cm:

  • 230 g mąki
  • 125 g + 150 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 10 g cukru z prawdziwa wanilią
  • 1 + 2 jajka
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 150 g mielonych orzechów laskowych
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 2 gruszki

W misce miksujemy mąkę, 125 g masła, cukier puder, cukier z wanilią, 1 jajko i skórkę otartą z 1 pomarańczy. Z cista lepimy kulę, owijamy folią aluminiową i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim foremkę. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy „na ślepo” (przykrytą papierem do pieczenia i obciążone kulkami ceramicznymi) – w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.Zdejmujemy przykrycie i dopiekamy jeszcze 5 minut.

Gdy ciasto się piecze w misce miksujemy mielone orzechy, 150 g masła i cukier trzcinowy. Dodajemy skórkę otartą z drugiej pomarańczy oraz 2 jajka i znowu miksujemy. Smarujemy kremem upieczony i lekko przestudzony spód.

Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki. Możemy skropić je sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Układamy gruszki na kremie orzechowym. Tartę wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze 40 minut.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *