Miałam ochotę na ciasteczka z czekoladą. Tym razem zrobiłam wersję bardzo orzechową i bezglutenową. Skorzystałam z przepisu znalezionego na blogu Moje Wypieki (https://www.mojewypieki.com/przepis/ciastka-z-orzechami-laskowymi-i-czekolada). Ciasteczka są proste i szybkie w przygotowaniu. Znikają równie ekspresowo 😉
Składniki na 12 mega dużych ciastek:
- 175 g mielonych orzechów laskowych
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 60 g cukru
- 60 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 10 g cukru z prawdziwą wanilią
- 100 g posiekanej czekolady deserowej
W misce mieszamy orzechy, mąkę, oba cukry, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodajemy roztopione masło i jajko. Mieszamy. Na koniec dodajemy posiekana czekoladą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto nakładamy łyżką do lodów w dużych (!) odstępach – bo rozleją się po blaszce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 13 minut. Odczekać trochę czasu przed zdjęciem z blaszki (po upieczeniu będą miękkie).
Smacznego 🙂