Z moją Maleńką miałyśmy ochotę na jakieś fit ciasteczka. Szukając nowych pomysłów – zajrzałam na niezawodnego bloga Kingi Paruzel – i jak zawsze – nie zawiodłam się 🙂 Znalazłam tam przepis na wegańskie fit pieguski. Ciasteczka wyszły przepyszne! Zniknęły ekspresowo! Z pewnością będziemy często wracać do tego przepisu.
Składniki na 20 ciasteczek:
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 10 g cukru z prawdziwą wanilią
- 1/4 szklanki mleczka kokoosowego
- 1/2 małego jabłka startego na tarce o drobnych oczkach
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 50 g posiekanej mlecznej czekolady
W jednej misce mieszamy roztopiony olej, oba cukry, mleczko i tarte jabłko. W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę, siemię i sól. Łączymy zawartość obu misek. Dodajemy posiekane czekolady i zagniatamy. Z ciasta lepimy wałek, który kroimy na ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut.
Smacznego 🙂