Dzisiaj razem z moim Maleńkim wybieraliśmy się na Targi Książki. Nie wiedząc ile czasu tam spędzimy – postanowi łam przygotować sobie drugie śniadanie w postaci wygodnej do zabrania i zjedzenie poza domem. W ten oto sposób powstała owsianka w postaci muffinów 🙂 Sycąca i pyszna! Zdecydowanie przepis do wielokrotnego użytku 😉
Składniki na 1 – 1,5 porcji (3 muffiny):
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka erytrolu / cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 3 truskawki
- ew. płatki migdałowe do dekoracji
W misce mieszamy płatki, oba cukry i proszek. Dodajemy jogurt i roztrzepane jajko – mieszamy. Wrzucamy pokrojone truskawki i mieszamy. Nakładamy do foremek silikonowych (lub tradycyjnej formy wyłożonej papilotkami). Posypujemy po wierzchu płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 25 minut.
Smacznego 🙂