Puszyste ciasto ucierane z owocami

dnia

Sezon truskawkowy w pełni – truskawki kupuję na łubianki i namiętnie dodaję do owsianek, puddingów chia i przerabiam na różne słodkości 🙂 Tym razem sięgnęłam po przepis z bloga Moje Wypieki – http://www.mojewypieki.com/przepis/puszyste-ciasto-z-truskawkami – przeliczając go na mniejszą foremkę. Ciasto wyszło bardzo puszyste, leciutkie i pyszne! Zdecydowanie będę wracać do tego przepisu!

Składniki na blaszkę 20 cm x 20 cm:

  • 2 duże jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 225 g mąki pszennej
  • 12 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 – 300 g truskawek

Jajka, cukier i cukier z wanilią miksujemy – dokładnie i długo – minimum 10 minut – aż powstanie puszysta masa. Następnie – cały czas miksując – powolutku wlewamy olej. Miksując dalej – powolutku wlewamy mleko. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasno układamy truskawki – przekrojone na pół – WAŻNE: przecięciem do góry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 45 minut (do „suchego patyczka”).

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *