Truskawkowy sernik na zimno

dnia

Przy takich upałach ciężko zmobilizować się do uruchomienia piekarnika – zdecydowanie wolę desery na zimno 🙂 I wciąż korzystam w pełni z sezonu truskawkowego. Tym razem moja propozycja to lekki i delikatny sernik na zimno – w wersji truskawkowej. Jest delikatny w smaku i niezbyt słodki. Pomysł – jak zwykle – znalazłam na blogu Moje Wypieki – jednak jak zawsze jest to wersja z moimi zmianami 😉

Składniki na tortownicę o średnicy 17 cm:

  • 150 g ciastek typu Hit (smak jaki lubicie)
  • 50 g masła
  • 200 g serka waniliowego (u mnie Rolmlecz)
  • 200 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki żelatyny
  • 500 g truskawek + ewentualnie kilka do dekoracji
  • olej kokosowy / masło do posmarowania boków foremki

Ciasteczka kruszymy i łączymy z masłem. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy np. olejem kokosowym. Do foremki przekładamy masę ciasteczkową i mocno ja ugniatamy. Wstawiamy do lodówki.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej (ale nie wrzącej!) wody. Do miski / dzbanka blendera wrzucamy truskawki, serek waniliowy, miód, cukier i sok z cytryny. Miksujemy razem na gładka masę. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy. Przekładamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki do stężenia – minimum kilka godzin. Gdy stężeje – możemy udekorować truskawkami.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *