Bezglutenowy torcik brownie z owocami

dnia

Jak już pewnie wiecie moja Maleńka uwielbia wszystko co czekoladowe. W weekend poprosiła mnie o upieczenia zdrowej wersji brownie. Szukając nowych pomysłów sięgnęłam po przepis Anny Lewandowskiej https://hpba.pl/brownie-kokosowa-smietanka-owocami/ Przeliczyłam proporcje na mniejszą tortownicę i zmieniłam wierzchni krem – na taki na bazie mascarpone. Odkryciem tego przepisu jest dla mnie cukier kokosowy – połączony z mascarpone daje krem o lekko kawowym smaku – zdecydowanie polecam Wam użycie tego cukru (a nie zmienianie go na inny rodzaj cukru). Zdecydowanie do tego przepisu tez będziemy wracać!

Składniki na tortownice o średnicy 17 cm:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g oleju kokosowego
  • 50 g cukru kokosowego + 1 czubata łyżka
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 125 g mascarpone
  • dowolne owoce do dekoracji (u mnie maliny, borówki i nektarynka)

Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku razem z olejem kokosowym. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy mniej więcej połowę cukru kokosowego i dalej ubijamy. W drugiej misce miksujemy żółtka z drugą częścią cukru kokosowego i kakao. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy odrobina oleju kokosowego. Przekładamy ciasto do foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Gdy ciasto lekko przestygnie mieszamy mascarpone z łyżka cukru koksowego i masą dekorujemy ciasto. Na koniec układamy owoce.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *