W zeszłym tygodniu dostałam od koleżanki z pracy dwie dorodne cukinie. Ja bardzo lubię to warzywo, jednak moje dzieci za nim nie przepadają. Pomyślałam więc, że jedyny sposób żeby i one skorzystały z tego prezentu – to upiec ciasto z cukinii. Nigdy wcześniej takiego nie robiłam – przejrzałam sporo rożnych przepisów i potem rozpisałam moją wersję. Ciasto wyszło przepyszne – lekkie, wilgotne i idealnie czekoladowe. Muszę przyznać, że chyba od tego weekendu właśnie to ciasto będzie moim ulubionym czekoladowym wypiekiem! W ciągu ostatnich dwóch dni piekłam je już dwa razy, wydaje mi się, że jutro upiekę je po raz trzeci 😉 A to oznacza, że ciasto smakuje nie tylko mnie – ale też obojgu (!) dzieciom, jak również moim rodzicom 🙂
Składniki na blaszkę 20 cm x 20 cm:
- 200 g cukinii startej na tarce o drobnych oczkach (razem ze skórą)
- 100 g masła
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
- 2 czubate łyżki kakao
- 10 g cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka
Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników. Masło i obie czekolady wkładamy do sporej miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tym czasie w drugiej misce mieszamy mąkę, kakao, cukier z wanilią, proszek i sól. Do rozpuszczonej czekolady z masłem dodajemy cukier trzcinowy i mieszamy. Wsypujemy wymieszane suche składniki i mieszamy. Dodajemy po jednym jajku i mieszamy. Na koniec dodajemy cukinię – ważne: dokładnie odciskamy każdą porcję przed dodaniem do ciasta! Starannie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Smacznego 🙂