Kolejny przepis z wykorzystaniem puree z dyni – tym razem muffiny kakaowe, z dodatkiem jabłek i polewą czekoladową. Są mięciutkie, wilgotne i bardzo smaczne. Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki i zrobiłam niemal bez modyfikacji.
Składniki na 9 sztuk:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
- 10 g cukru z prawdziwą wanilią
- 1 jajko
- 50 ml oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 2 łyżki mleka
- 2 jabłka
- 1/2 tabliczki czekolady deserowej na polewę
- ew. posypka do dekoracji
W misce mieszamy mąkę, kakao, proszek, sodę, przyprawę i cukier z wanilią. W drugiej misce mieszamy roztrzepane jajko, olej, puree i mleko. Łączymy zawartość obu misek – mieszamy tylko do łączenia składników. Dodajemy jabłka (obrane i pokrojone w kostkę). Przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25 minut. Gdy muffiny się upieką – czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią muffiny. Dowolnie dekorujemy.
Smacznego 🙂