Muffiny dyniowo – kakaowe z jabłkami

Kolejny przepis z wykorzystaniem puree z dyni – tym razem muffiny kakaowe, z dodatkiem jabłek i polewą czekoladową. Są mięciutkie, wilgotne i bardzo smaczne. Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki i zrobiłam niemal bez modyfikacji.

Składniki na 9 sztuk:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 jajko
  • 50 ml oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 2 łyżki mleka
  • 2 jabłka
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej na polewę
  • ew. posypka do dekoracji

W misce mieszamy mąkę, kakao, proszek, sodę, przyprawę i cukier z wanilią. W drugiej misce mieszamy roztrzepane jajko, olej, puree i mleko. Łączymy zawartość obu misek – mieszamy tylko do łączenia składników. Dodajemy jabłka (obrane i pokrojone w kostkę). Przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25 minut. Gdy muffiny się upieką – czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią muffiny. Dowolnie dekorujemy.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *