Skoro poprzedni przepis nie był „fit” – to teraz dla równowagi wrzucam właśnie taki. Przepis na fit bezglutenowe donaty czekoladowe wypatrzyłam na Instagramie Mr Fit Trener – który przygotował mnóstwo przepisów na fit desery. Przepis na donaty jest pierwszym jaki wypróbowałam – i z pewnością będę testować kolejne 🙂 Oryginalny przepis znajdziecie t: http://www.mrfit-trener.com/2019/08/12/pieczone-donuty-czekoladowe-z-kremem-orzechowym/ Ja zmieniłam jedynie krem, którym są przełożone donaty – na nasz ulubiony krem orzechowy – używany do tarty z precelkami.
Składniki na 12 donatów:
- 100 g mąki ryżowej
- 25 g czekoladowej odżywki białkowej
- 15 g oleju kokosowego
- 15 g miodu
- 15 g kakao
- 1/2 banana
- 150 ml mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 100 g serka kanapkowego (u mnie Wieluń Mój Ulubiony)
- 50 g masła orzechowego
- 50 g cukru pudru
- ewentualnie pół tabliczki gorzkiej czekolady na polewę
W misce mieszamy składniki suche: mąkę, odżywkę, kakao, proszek i sodę. W drugiej misce blendujemy składniki mokre: olej, banana, miód i mleko. Łączymy zawartość obu misek i blendujemy na gładka masę. Przelewamy masę do foremki na donaty – tak mniej więcej do połowy wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Po upieczeniu czekamy aż donaty przestygną. W tym czasie łączymy składniki na krem – serek, masło orzechowe i cukier puder. Przestudzone donaty przekrawamy na pół i przekładamy kremem orzechowym. Po wierzchu możemy polać gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Smacznego 🙂