Bezglutenowe donaty czekoladowe z kremem orzechowym

dnia

Skoro poprzedni przepis nie był „fit” – to teraz dla równowagi wrzucam właśnie taki. Przepis na fit bezglutenowe donaty czekoladowe wypatrzyłam na Instagramie Mr Fit Trener – który przygotował mnóstwo przepisów na fit desery. Przepis na donaty jest pierwszym jaki wypróbowałam – i z pewnością będę testować kolejne 🙂 Oryginalny przepis znajdziecie t: http://www.mrfit-trener.com/2019/08/12/pieczone-donuty-czekoladowe-z-kremem-orzechowym/ Ja zmieniłam jedynie krem, którym są przełożone donaty – na nasz ulubiony krem orzechowy – używany do tarty z precelkami.

Składniki na 12 donatów:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 25 g czekoladowej odżywki białkowej
  • 15 g oleju kokosowego
  • 15 g miodu
  • 15 g kakao
  • 1/2 banana
  • 150 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 g serka kanapkowego (u mnie Wieluń Mój Ulubiony)
  • 50 g masła orzechowego
  • 50 g cukru pudru
  • ewentualnie pół tabliczki gorzkiej czekolady na polewę

W misce mieszamy składniki suche: mąkę, odżywkę, kakao, proszek i sodę. W drugiej misce blendujemy składniki mokre: olej, banana, miód i mleko. Łączymy zawartość obu misek i blendujemy na gładka masę. Przelewamy masę do foremki na donaty – tak mniej więcej do połowy wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Po upieczeniu czekamy aż donaty przestygną. W tym czasie łączymy składniki na krem – serek, masło orzechowe i cukier puder. Przestudzone donaty przekrawamy na pół i przekładamy kremem orzechowym. Po wierzchu możemy polać gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *