Wegański piernik pomidorowy

Tak – wzrok Was nie myli – ten piernik jest zrobiony z pomidorów 🙂 Taki przepis znalazłam na blogu Jadłonomia Marty Dymek – i zaintrygował mnie on tak bardzo, że postanowiłam go od razu wypróbować! W tym pierniku zdecydowanie nie czuć smaku pomidorów, ale za jest on pyszny i delikatny w smaku! Zdecydowanie warto go zrobić a potem – cytując Martę „podawać i patrzeć na zdziwione miny gości, gdy dowiadują się z czego piernik jest zrobiony” 😉

Składniki na 1 długą keksówkę (33 cm) lub dwie mniejsze:

  • 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
  • 1 dojrzały banan
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 opakowanie (20 g) przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

W misce mieszamy suche składniki: mąkę, przyprawę, kakao, sodę, proszek i sól. Do dzbanka blendera wkładamy pomidory, banana, olej i cukier – blendujemy na gładką masę. Wlewamy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Gdy ciasto ciut przestygnie wyjmujemy je z foremki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z 1 łyżeczką oleju kokosowego – polewamy ciasto.

Marta proponuje jeszcze przełożyć piernik powidłami śliwkowymi – ja tym razem to pominęłam, może wypróbuję za drugim razem 😉

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *