Rabarbarowe crumble

dnia

Od kiedy rozpoczął się sezon na rabarbar nie mogę się oprzeć i co chwila piekę coś z rabarbarem. Sięgam oczywiście po moje wielokrotnie sprawdzone i ulubione przepisy na tarty, szukam tez jednak nowych pomysłów. Jakiś czas temu wpadł mi w oko przepis Marty z bloga Burczy mi w brzuchu na rabarbarowe crumble – czyli po prostu rabarbar pod kruszonką. W tym sezonie postanowiłam wypróbować ten przepis – i …. zostaje on ze mną na stałe 🙂 Co prawda pominęłam sezam, i nie podając crumble zamiast kremu podaje lody waniliowe – ale reszta jest dokładnie z tego przepisu: http://burczymiwbrzuchu.pl/przepisy/rabarbarowe-crumble

Składniki na foremkę mniej więcej 15 cm x 25 cm:

  • 5 grubych łodyg rabarbaru
  • 4 czubate łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła + 120 g masła
  • 150 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 80 g cukru
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Rabarbar kroimy na plasterki grubości około 0,5 cm. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy rabarbar i cukier trzcinowy. Smażymy około 5 minut. foremkę smarujemy masłem i przekładamy podsmażony rabarbar. Z mąki, 120 g masła, cukru, szczypty soli i płatków migdałowych zagniatamy kruszonkę. Posypujemy nią rabarbar. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Można podawać jeszcze ciepłe z dodatkiem kulki lodów waniliowych.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *