Rabarbarowego szaleństwa ciąg dalszy 😉 Nic na to nie poradzę, że uwielbiam wypieki z dodatkiem tego warzywa. Tym razem szukając nowych pomysłów zajrzałam na niezawodny blog Moje Wypieki i postanowiłam wypróbować ten przepis https://www.mojewypieki.com/przepis/placek-z-rabarbarem Zostawiłam proporcje na ciasto – ale zrobiłam je w mniejszej foremce, więc przeliczyłam składniki nadzienia. Placek wyszedł pyszny, lekko kwaskowy – zdecydowanie będę go powtarzać – nie tylko z rabarbarem 😉
Skłądniki na foremkę 20 cm x 20 cm:
- 1 szklanka mąki pszennej + 20 g
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 90 g masła
- około 350 g rabarbaru (u mnie 3 grube łodygi)
- 120 g cukru
- 12 g cukru z prawdziwą wanilią
- 1 bardzo duże jajko
Z szklanki mąki, cukru pudru i masła zagniatamy kruszonkę. Przekładamy ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wciskamy i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut. Rabarbar kroimy (bez obierania) na plasterki o grubości około 0,5 cm. Dodajemy 20 g mąki oraz cukier i mieszamy. Roztrzepujemy jajko z cukrem z wanilią i zalewamy nim rabarbar. Mieszamy aż cały rabarbar będzie pokryty roztrzepanym jajkiem. Przekładamy na gorący podpieczony spód. Pieczemy w tej samej temperaturze przez 25 minut.
Smacznego 🙂