Kilka dni temu Ewa Chodakowska na swoim profilu zamieściła przepis na zdrowe ciasto czekoladowe z malinami. Moja Maleńka – która jest wielką miłośniczką wszystkiego co czekoladowe – chciała, żebyśmy szybko wypróbowały ten przepis 😉 Ciasto wyszło delikatnie czekoladowe, delikatnie słodkie – idealne na podwieczorek.
Składniki na foremkę 20 cm x 20 cm:
- 1 puszka czerwonej fasoli (240 g)
- 1 banan (najlepiej mocno dojrzały)
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- około 100 g malin
- ewentualnie groszki czekoladowe do posypania po wierzchu
Fasolę blendujemy razem z bananem, miodem, jajkami i olejem. Dodajemy posiekaną czekoladę oraz proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy maliny (lekko wciskając je w ciasto) i ewentualnie posypujemy groszkami czekoladowymi.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
Smacznego 🙂