Dawno nie było żadnego nowego przepisu – powód jest prosty – od jakiegoś czasu nic nie piekłam. Moje dzieci chwilowo nie mają ochoty na wypieki, rodzice też nie – więc przestałam piec. Ja latem przerzuciłam się na duże ilości świeżych owoców zamiast deseru 😉 W międzyczasie zaczęłam też bardziej przyglądać się temu co jem, liczyć kalorie i lepiej bilansować posiłki. Za oknem mamy jednak jesienną pogodę – więc nabrałam ochoty na ciepłe drugie śniadanie. Drugie – czyli mniejsze – liczące około 250 kcal. Inspirując się przepisem z aplikacji Diet and training by Ann – zrobiłam dziś fit jesienną owsiankę – która wyszła przepyszna – na pewno w kolejnych dniach będę często do tego przepisu wracać. Gdybyście chcieli ją zrobić na pierwsze śniadanie – które powinno być zdecydowanie bardziej sycące – zróbcie z 1,5 porcji.
Składniki na niedużą porcję (około 250 kcal):
- 170 g mleka kokosowego (napoju!)
- 30 g płatków owsianych górskich
- mała łyżeczka syropu klonowego
- 3-4 połówki orzechów pekan (lub włoskich)
- 2 duże / 3 mniejsze śliwki
- szczypta cynamonu
Śliwki i orzechy pekan kroimy na nieduże kawałki. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy płatki i gotujemy przez kilka minut – aż płatki zmiękną. Zdejmujemy z kuchenki. Dodajemy syrop klonowy, cynamon i część śliwek. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na około 2 minuty. Przekładamy do miseczki – po wierzchu posypujemy resztą śliwek i orzechami.
Smacznego 🙂