Pieczona owsianka czekoladowa

dnia

O tej porze roku drugie śniadania jem zawsze na ciepło. Ostatnio moja Maleńka znalazła przepis na wegańską pieczoną owsiankę czekoladową. Zapach w kuchni gdy ją robiła był wspaniały. Przeliczyłam więc proporcje – tak by owsianka idealnie pasowała mi na drugie śniadanie (porcja ma około 240 kcal). Wyszła pyszna i na pewno będę ją powtarzać!

Składniki na 1 porcję:

  • 80 ml mleka migdałowego
  • 35 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka surowego kakao (które jest intensywniejsze w smaku od zwykłego)
  • dowolne owoce – u mnie borówki i truskawki
  • ciut groszków czekoladowych / posiekanej gorzkiej czekolady

W misce mieszamy mleko, płatki, syrop klonowy i kakao. Wsypujemy mniej więcej połowę owoców oraz połowę groszków czekoladowych i mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej miseczki żaroodpornej. Na wierchu kładziemy resztę owoców i groszków czekoladowych. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 20 minut.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *