Lubicie ciasta marchewkowe? Ja bardzo je lubię 🙂 Najczęściej piekę je w formie muffinów – i takie przepisy są na blogu od dawna. Teraz jednak miałam ochotę na jedno całe ciasto marchewkowe. Sięgnęłam więc po przepis Ani Włodarczyk z bloga Strawberries from Poland (http://strawberriesfrompoland.pl/2017/02/01/ciasto-marchewkowe-z-kokosem-i-morelami/ ) Ciasto z tego przepisu piekłam już kilkakrotnie i wiem, że najlepiej smakuje następnego dnia – więc możecie je spokojnie upiec dzień wcześniej. Ja od siebie dokonałam kilku drobnych zmian i dodałam polewę z mascarpone.
Składniki na keksówkę:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki orkiszowej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 100 g oleju kokosowego
- 100 g masła
- 160 g cukru trzcinowego
- 3 jajka
- około 200 g marchewki – startej na tarce o dużych oczkach
- skórka otarta z 1 cytryny
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 80 g wiórków kokosowych
- 40 g płatków owsianych błyskawicznych
- 125 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
W jednej misce mieszamy mąkę, sól, proszek i przyprawę do piernika. W drugiej misce miksujemy (przez około 2 minuty) olej kokosowy, masło i cukier. Dodajemy po 1 jajku – za każdym razem miksując. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy łyżką. Dodajemy wiórki, płatki, marchewkę, skórkę z cytryny i posiekane orzechy – mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut. Sprawdzamy patyczkiem – czy jest upieczone – w razie potrzeby pieczemy jeszcze kilka minut – do suchego patyczka.
Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i smarujemy ciasto kiedy przestygnie.
Smacznego 🙂