Cytrynowy biszkopt (z żółtek)

dnia

W tym tygodniu robiłam po raz pierwszy tort bezowy. Musze jednak dopracować jeszcze czas i temperaturę pieczenia – żeby był idealny 🙂 – dlatego przepis będzie za jakiś czas. Po robieniu tego tortu zostało mi jednak 6 żółtek – które chciałam dobrze wykorzystać. Szukając inspiracji trafiłam na ten przepis Kingi Paruzel http://kingaparuzel.pl/blog/2013/05/ciasto-z-zoltek/ Dostosowałam proporcje do mojej liczby żółtek, dodałam do środka trochę jagód i udekorowałam świeżymi owocami. Wyszło pyszne cytrynowe ciasto – biszkoptowe, puszyste i leciutkie jak chmurka 😉 Zdecydowanie będę w ten sposób zużywać żółtka – jak tylko będę takie miała.

Składniki (na tortownicę o średnicy 17 cm):

  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 40 ml ciepłej wody
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do piecznia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukry waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • opcjonalnie: jagody i owoce do dekoracji

Żółtka ucieramy mikserem razem z cukrem – przez minimum 5 minut – aż będą jasne i puszyste. Cały czas miksując dolewamy wodę i dodajemy c=skórkę z cytryny. Miksujemy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem kokosowym. Przelewamy ciasto do tortownicy. Ja dodałam jeszcze odrobinę jagód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40 minut. Dekorujemy owocami.

Smacznego 🙂

Udostępnij...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. Marta pisze:

    Czy mozna upiec to ciasto w wersji bezglutenowej? I czy wyjdzie gdy zmniejsze ilosc cukru (chce podac niemowlakowi) albo jako slodzik uzyje syropu klonowego?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *